Bu gurubun amaci blog hazirlamak, gelistirmek için bilgi paylasimi ve google adsense üzerinden nasil daha etkili reklam yapilabilecegine dair stratejilerin gelistirildigi bir platform olusturmaktir.
NOT: Linkler blog ziyareti amaçlidir. Bu site üzerinden yapilan girislerde ilgi duymadiginiz google reklamlarina tiklamak kesinlikle yasaktir.

Sunday, April 8, 2007

Gayet.net'in 1 Nisan Şakası Ortalığı Karıştırdı


Osman gezegeni:))

Binlerce kişi 1 Nisan şakasını fazla ciddiye aldı...

Bir Türk jeologun keşfettiği gezegene Osman adının verileceği duyurulunca İnternet kullanıcılarından protesto yağdı. Birbirinden tutarsız verilerle kurgulanan 1 Nisan şakası yüz binlerce kişi tarafından ciddiye alındı. Tartışmalar olayın gerçekliğinden çok, Osman isminin uygun olup olmadığına odaklandı.

Arkadaş Bulma Makinası Gayet.net tarafından kurgulanan 1 Nisan şakası yüz binlerce kişi tarafından ciddiye alındı.

1 Nisan günü Gayet.net’te TUBTAK’ın, Prof. Dr. Ziya Osman Saba tarafından keşfedilen yeni gezegene Osman adını vereceği duyurularak, kurumun protesto edilmesi istendi. Protesto metninde, yorumların Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’e ve TUBTAK’a ulaştırılacağı da yazıyordu. TUBTAK’ın açılımı “Türkiye Ulusal Bilimsel Tetkikler Akademisi Konseyi” olarak verilmiş ve Prof. Dr. Ziya Osman Saba’nın “Maden Teknik Araştırma Kurumu”nda jeolog olduğu söylenmişti.

Haberdeki kurum adlarının düzmece, gezegeni bulanın jeolog, gezegeni keşfeden kişinin ünlü bir şair olması, Abdüllatif Şener’in görevinin farklı olması, bilimden sorumlu bakanlığın olmaması gibi konular habere tepki verenlerin çok azının dikkatini çekti. Tepki verenler daha çok, Osman isminin yeni gezegen için uygun olup olmadığını tartıştı. Gelen tepkilerden seçmeler, gönderenlerin bilgileri gizli tutularak Gayet.net’te yayınlanıyor.

Tepki verenlerin ciddi bir bölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusunun da aynı ismi taşıdığını veya keşfeden kişinin isim verme hakkını savunarak gezegene Osman ismini uygun gördü ve protesto kampanyasını protesto etti. Osman ismini uygun bulmayanların bir bölümü Türkiye’yi daha iyi temsil edecek bir isim bulunmasını istedi ve Atatürk, Anadolu, Çanakkale, Gelibolu gibi isimler önerdi. Tepki gösterenlerin diğer bölümü ise Osman isminin komik olacağını, bunun “Türklere özgü bir saçmalık” olduğunu savunarak daha “modern” isimler önerdi. Durumu mahallelere, sokaklara kendinin ve yakınlarının ismini veren yerel yöneticilerle karşılaştıranlar da dikkat çekti.

Tepkilerden Seçmeler

Ad: Bade
Protestonuzu sonuna kadar destekliyorum.Türkiye’de yetişen, damarlarında Türk kanı taşıyan bir Türk, nasıl bu kadar bencil ve milli duygudan yoksun olabilir, anlamıyorum. Bize bu günleri sağlayan Atamızın ismi yakışır ancak o gezegene. “Atam” da olabilir “Atatürk” de.. Duyarlılığınız için sonsuz teşekkürler.

Ad: Fatih
Gurur verici bir gelişme olmakla birlikte, daha ulusal çağrışımları olan bir ismin seçilmesini ben de isterim. Ziya Hocamızı kıracak bir davranış olarak da algılamıyorum bu talepleri. Önereceğim isim ise "Ergenekon"dur.

Ad: Ayşegül
Bence OSMAN gayet güzel bir isim olur Hem onlara hiç unutamadıkları büyük imparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu’nu hatırlatır. Ayrıca, yabancılar kendi keşiflerine kendi isimlerini verebiliyorlarsa, örnek; Newton, Arşimet, neden bir Türk, keşfine kendi ismini veremesin. Çok saçma bir protesto

Ad: Mehmet
Konulan isimde bir sakınca görmüyorum. Bilakis, uzun bir süre dünyaya hükmeden bir imparatorluk olan Osmanlıyı çağrıştırdığı için sevindim. Sonuçta, dünya tarihindeki en büyük Türk Devleti "OSMANLI İMPARATORLUĞU"dur. Gezegenin bu şekilde tanınmasında bir sorun yoktur. Umarım benim görüşümü de iletirsiniz.

Ad: Harzemşah
Bu konuda çok haklısınız bu kadar cahilce hareket edilmemesi gerekiyor. Hiç olmazsa halk oyuna sunulması gerekir. Teşekkürler.

Ad: Fatih
Bu gezegene sayın bilim adamının kendi adının verilmesi gayet normaldir ve bu kararda üstünkörü bir davranış bulunmamaktadır. Birincisi gezegenler, yıldızlar ve kuyrukluyıldızlara kendilerini keşfeden bilim adamlarının ismi verilir. İkincisi, Osman ismi zaten Türk ulusu için önem taşıyan bir isimdir. Üçüncüsü de bilim adamı bu buluşunu Türklüğe armağan etmek zorunda da değildir. Protestonuzu gereksiz buluyorum.

Ad: Ercan
Kanaatimce gezegenin isminin Osman ya da Osman Saba olmasında herhangi bir sakınca yoktur ve olmamalı da. Hem sonra bilimsel bir konuda halkın görüşünü almak doğru bir davranış değildir. Halkın işi değildir gezegen ismi vermek ve bu konuda halka danışmak gerçekten komik olur. Ayrıca sizin de bu konuda halka danışılmalı şeklindeki görüşünüzü de doğru bulmuyorum. Ama bilim adamlarının ya da enformasyoncuların bu konudaki görüşlerinin alınması bence de iyi olur.

Ad: Ali Can
Osman diye gezegen olur mu kardeşim. Penaltıyı ben yaptırdım, ben kullanacağım misali.. Mahalle maçı mı bu, olmaz ki.

Ad: Ali
Niye öyle bir şeye ihtiyaç duyuyor ki? Zaten gezegen anıldığı sürece o da anılacak. Mantıksız olduğu kadar gereksiz.

Ad: Ercan…
Osman diye gezegen adı mı olur? Adamlar bir taraflarıyla gülerler herhalde. Düşünemiyorum bile acaba Osman'da hayat var mı? Hahahahahhaa! Eğer bir isim verilecekse Türkiye ya da Gelibolu gibi bir şey olsun ki hatırlasınlar tarihi!

Ad: Özcan
Böyle bir buluşun isim babası olmak istemesi normaldir. Ancak, böyle bir buluş için bu kadar zeki birinin bu kadar basit bir isim vermesi çok ilginç.


Ad: Arzu
Diğer gezenlerin açılımını incelerseniz birçok isimle bağlantıları olduğunu göreceksiniz. Bu isim tarihimiz açısından da çok uygun ve güzeldir. Bu noktalara takılmamak lazım şahsi fikrim..

Ad: Sibel…
Osman diye adlandırılması kesinlikle bencillik. Daha akademik olarak adlandırılması gerekir.

Ad: Mehtap
Hiç şaşmadım yani bu ismin verilmesine ya da verilmek istenmesine.. Ama itirazımı bildiriyorum. Böyle saçma şeye onay vermiyorum. Astronomik bir ad gayet tabii bulunabilir.

Ad: Cihan
Gerçekten de çok saçma bir isim olur. Aynen bir Türk gibi davranmış sayın Prof. Hemen kendi ismini yapıştırmış. Anlamlı Türkçe bir kelime olması gerekiyor bence. İsim: Anadolu olabilir mi?

Ad: Özkan
Ortak kullanım alanlarına, sokaklara bile ana babalarının, enişte dayılarının ismini veren bir zihniyetten başka bir şey beklemek olmazdı zaten.

Ad: Hüseyin
Asıl ben sizi protesto ediyorum cibilliyetsizler! Osman bulmuşsa adı Osman olur. O kadar. Beğenmiyorsanız gidin başka gezegen bulun.

Ad: Semih
Gezegen bulmak bizim neyimize. Bu kadar sorun varken bunu mu düşüneceğiz? Bırakın parası olanlar yapsınlar bu işi. Bu işlere kaynak ayırana kadar, üretime Ar-Geye ayırmak lazım. Bir şey üretmeden devleti satarak ayakta kalıyoruz.

Ad: Mehmet Emin
TÜBİTAK zaten her geçen gün kan kaybettiğini belli ediyor. Fakat bu kadar aşağı bir seviyeye düşeceklerini ben bile tahmin etmemiştim.

Ad: Hande…
Osman ne alaka ya. Türkler gezegen buluyor ve adı Osman. Komedi filmi mi çekiliyor acaba? Adı ne bu filmin. Biz böyle bir şeyi filmde görsek güleriz. Saçma bir isim. Bir isim konacaksa Atatürk olsun. Büyüklerimizin bu ismi ne kadar isteyecekleri hakkında bir fikrim yok ama maalesef şüphelerim var.

Ad: Talay
Bir jeolog nasıl gezegen keşfetmiş anlamadım ama, neyse ki adı Abdüssettar değilmiş.

No comments: